Home - Articles ->> Article in English - Article en français - Artikel in Nederlands
~> Occultaties ~

 

 


The Jupiter-Saturnus Occultaties
     in 2001-2002


Mijn belangstelling voor de toestand van een occultatie begon bij de geboorte van mijn dochter Kim. Ik kwam de verloskamer binnen met een efemeride in mijn hand, alsmede met een lijst van de Ascendanten voor elk uur dat zou volgen.. maar ik wist ook dat er een occultatie van Saturnus was... hetgeen me lichtelijk beangstigde omdat Kim 2 maanden te vroeg geboren zou worden. Ze werd geboren binnen 1,5 uur na het exacte (partieel) aspect, maar gezien vanuit de lokale situatie, nog steeds binnen een enorm nauwe orb. In werkelijkheid bleek ze zo sterk te zijn, dat ze slechts 1 week in de couveuse hoefde te liggen and naar huis mocht na 21 dagen.

Deze gebeurtenis opende mijn ogen voor occultaties. Het zijn zeldzame fenomenen, waarvan er slechts een paar per jaar plaatsvinden. Ze vinden plaats als de Maan een conjunctie maakt met een andere planeet, maar alleen als de afstand in declinatie tussen de twee minder dan 1° orb is, met andere woorden: als de Maan de planeet verduistert. In een normaal jaar vinden er per jaar gemiddeld 4-8 occultaties plaats.

Omdat ik me specialiseer in het maken van grafische efemeriden, merkte ik dat het jaar 2001 ongebruikelijk was: er waren 19 occultaties! Maar geen paniek, dat kwam omdat er een serie plaatsvond met Saturnus en Jupiter, elke maand vanaf Mei 2001 (een jaar lang). Ik onderwierp de Raphael's efemeriden eens aan een nauwer onderzoek. Gedurende de afgelopen 20 jaren waren er gelijksoortige opeengepakte series van occultaties in 1982 (met Neptunus), 1983-1984 (met Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus), 1990-1991 (Jupiter en Saturnus), 1992-1992 (Uranus en Neptunus), 1997-1998 (Jupiter en Saturnus), en nu opnieuw in 2001-2002 (Saturnus en Jupiter). Ik zag toen ook dat zowel mijn echtgenoot als ik zelf geboren waren in zo'n periode (1956-57). Met andere woorden, we hadden Saturnus-occultaties in onze progressieve horoscopen.... (en heel sterk in mijn geval, bovenop het feit dat ik geboren ben tussen in een Eclipsperiode: tussen een Zons- en Maansverduistering in).

In een poging deze situaties te interpreteren, concludeerde ik dat occultaties het effect van de verduisterde planeet enorm versterkten in zowel positieve als negatieve zin, zoals je verwachten zou bij een gebruikelijke astrologische duiding. Toen bedacht ik me, dat als we de occultaties door de Maan meten, we de nauwe conjuncties tussen de Zon en andere planeten ook zouden moeten meten, omdat deze ook bij tijd en wijle plaatsvinden (de Franse astroloog André Barbault was een van de eerste die de astrologische wereld opmerkzaam maakte op het belang van de jaarlijkse conjuncties tussen de Zon en de langzame planeten en daar moest ik toen ook aan denken).

De meest nauwe ("Cazimi" genoemd), bleken er 4-5 per jaar te zijn. Omdat de Maan er 2 uur over doet om 1 graad van de dierenriem te passeren, komt 2 uur overeen met een gemiddelde maximale tijdsduur van het aspect. Maar als de Zon een andere planeet verbergt door cazimi, kan het wel 12 uur duren (in die gevallen waar de afstand tussen de twee in declinatie praktisch 0 graad orb is).

Op 26 januari 2001, merkte ik dat de Zon conjunct Neptunus stond om 3.55 uur GMT met een declinatie afstand van 0°10', dus die vond al plaats GEDURENDE de aardbeving in India (en niet te vergeten, opmerking van de vertaler, gedurende een heel speciale KUMBA MELA in India, een heilige bijeenkomst, die deze keer heel sterk was, eens in de 12 jaar voorkomt in India, maar deze was er een die 144 jaar lang niet was voorgekomen, aldus de regering van India). (De aardbeving in India vond plaats op 26 januari 2001 om 8.46 uur = 3.16 GMT, te Bhuj (23N15 - 69E49), met een kracht op de schaal van Richter van 7.9, waarbij 25.000 doden vielen. Op datzelfde moment was er een parallel aspect tussen de Maan, Mars en Uranus (alle drie dus in dezelfde declinatie), en gezamenlijk in contraparallel met Saturnus.

Daarna, niet lang na de nauwe Zon-Uranus cazimi (9 februari, 12.19 GMT, declinatie orb 0°38', op 13 februari, gebeurde er een aardbeving in San Salvador, Japan en Sumatra.
Heel leuk was 23 april toen de Zon een conjunctie maakte met Mercurius en er tegelijk een occultatie was met een orb van 0°25' en iemand op een mailinglijst meldde dat hij de loterij had gewonnen! He vroeg zich af of dit in verband gebracht kon worden met de radixpositie van Mercurius in zijn horoscoop in het 5e huis. Het cazimi aspect was nog steeds in gang toen de Nieuwe Maan dezelfde dag plaatsvond, d.w.z. met Mercurius hyper-conjunct (achter) de Zon. Ik zei niets, maar ik noteerde het fenomeen .

Nadat ik mijn voorspellingen voor 2001 gedeeltelijk gebaseerd had op de planeetbewegingen in lengte en declinatie, had ik ook de serie komende occultaties opgemerkt, en terwijl de lente voortschreed, merkte ik dat kort na de 1e serie van Saturnus en Jupiter occultaties (23 mei), we de eerste zelfmoord aanval hadden in Israël (1 juni, 23.30 uur, Tel Aviv, voor een discotheek), en dat de volgende dag de prins van Nepal zijn familie vermoordde en zichzelf uiteindelijk ook ombracht.

Ik keek naar de collectieve transits en realiseerde me dat we daardoor meer geraakt werden dan we misschien denken. Als een aspect plaats vindt aan de hemel, vindt het plaats voor ons allemaal. Het verschil is hoe ieder van ons daar op reageert, en ook hoe we op de sterke gebeurtenissen die daaruit voortkomen reageren. Op 14 juni was Jupiter cazimi tot de Zon (orb 0°19').

Ik ben optimistisch van aard, en begon alle horoscopen (cartografisch) te tekenen voor de komende occultaties om te bestuderen. Tot 20 juni, toen de oppositie tussen Mars en Jupiter een crash bracht aan mijn computer en monitor, omdat het door het onweer getroffen was.... waardoor het zomersolstitium op 21 juni geïntensiveerd werd. Zonder computer had ik tijd zat om de horoscopen te analyseren. De vorige Saturnus occultatie die plaats vond was op 19 juni op 7° Tweelingen.

Het enige lid in mijn familie met een planeet op die graad is Kim, met haar Mars conjunct het MC op 7° Tweelingen (sextiel naar Jupiter en driehoek naar een Maan/Saturnus/Mercurius in Waterman). Ik herinnerde me dat op de avond van de occultatie, we gesproken hadden over tennislessen voor haar zomervakantie. Ze was er heel enthousiast over en de volgende dag vond ik een tennisclub in de buurt en schreef haar in, sneller dan ze verwacht had, want een nieuwe serie lessen begon de volgende Zondagochtend al op 24 juni. Ik denk dat in dit geval, de occultatie haar hielp om zich te concentreren en dingen te laten gebeuren op een niveau dat past bij haar horoscoop: Mars (sport), in Tweelingen (armen) = tennis. Een andere anekdote is dat Kim geboren was met een arm omhoog (Mars in Tweelingen op het MC), in een positie zoiets als het Vrijheidsbeeld in New York (Zon in Waterman). De occultatie hielp haar te focussen, zich te concentreren.

Later vond er een serie van 4 occultaties plaats (Saturnus, Venus, Jupiter en Mercurius) op 17 en 19 juli, en een feestje op 15 juli veranderde in een drama waarbij 110 auto's in de brand kwamen en 69 politiemensen verwondde bij Parijs (Aulnais-sous-Bois). De vulkaan Etna begon ook vuur te spuwen rond de 17e, terwijl India en Korea in dezelfde periode grote overstromingen hadden (na een periode van droogte in Seoul). Op de 20e hadden we ook de G8 conferentie in Genua en waren getuige van een droevig sterven van iemand uit de anti-globaliseringsgroep.
In de maand daarop vond de Jupiter-occultatie plaats exact samen met een enorme storm in Chateauroux (15 augustus, 19.00 uur, Frankrijk) waarbij een grote boom omviel op mensen die een concert gaven.

DE OCCULTATIES VAN DE NEW YORK ATTACK

Als er een wereldwijde gebeurtenis plaatsvindt, moet dit aangegeven worden door de cycli van planeten: de snellere cycli zijn de trigger voor de langzamere. De feitelijke planeten die elkaar aspecteerden begin September waren de koude oppositie tussen Saturnus en Pluto en Jupiter-Pluto op 210° afstand. Toen kwam er een heel gebruikelijke snelle cyclus: de lunatie: op 2 september hadden we de tweede Volle Maan in vierkant aspect met de Saturnus-Pluto oppositie waarbij een tijdsperiode aangegeven werd voor het uitdrukken van de onopgeloste problemen van de Saturnus-Pluto oppositie.

De andere snellere cycli zoals Maan-Saturnus en Maan-Jupiter voegen er ook nog kracht aan toe, maar worden echt sterk als het om occultaties gaat. Omdat het occultatieaspect nauwer is dan bij een gewone conjunctie, is het sterker en zal het eerder de andere langzamere aspecten doen triggeren. De concentratie van hemellichamen (zoals bij een eclips op cazimi door de Zon) geven een soort van concentratie van gebeurtenissen.

De 2 steden, 2 torens en dubbele aanvallen door 2 vliegtuigen, vonden plaats tussen 2 occultaties in:
SATURNUS was in occultatie op 14.44 Tweelingen, op 10 september, om 8.50 uur, NY Tijd (12.50 uur GMT). Deze graad waar Saturnus op stond was conjunct de Descendant van de horoscoop van Amerika (13 Tweelingen), een aspect waar veel mensen al op gewezen hadden. De Ascendant in NY op het moment van de occultatie was 14.22 Weegschaal, DEZELFDE ascendant als die van de horoscoop van de aanval zelf de volgende dag om 8.46 uur! (En conjunct Saturnus in de horoscoop van Amerika, noot vertaler).

JUPITER was in occultatie op 11.44 Kreeft op 12 september om 8.32 uur, Washington (12.32 GMT). De astrocartografie van de occultatie laat Jupiter zelfs op het MC zien in Washington terwijl het vuur nog brandde in het Pentagon. Pluto transiteerde de ascendant van de horoscoop van Amerika op 13° Boogschutter (noot 2), en dit allemaal tezamen kwam overeen met de psychologische crisis en wereldwijde shocktoestand die toen ontstond. Maar Pluto draagt ook een boodschap van wedergeboorte in zich, volgend op de diepe transformaties die hieruit voortkomen.

Omdat deze Saturnus-occultatie mijn 8e huis transiteerde oppositie mijn radix-Saturnus in het 2e huis, had ik voorspeld dat ik een belastingcontrole zou krijgen. Uiteindelijk provoceerde ik het zelf bijna door mijn belastingformulier nog maar net voor de deadline terug te sturen. Ik was me bewust van de occultatie, nam het serieus, en reageerde net op tijd voordat ik een boete zou krijgen. Opwindender was mijn zoektocht naar een oude Raphael's efemeride om mijn collectie te completeren en de research te helpen: iemand bood mij een hele stapel voor niets aan! Deze gebeurtenis kan ook duidelijk in verband gebracht worden met het 2/8e huis.

OCCULTATIES EN ECLIPSEN IN PROGRESSIEVE HOROSCOPEN

Zoals deze transittair geduid kunnen worden, kunnen we occultaties en eclipsen ook interpreteren in geboortehoroscopen en hun progressies. De nadruk op de geocculteerde planeet kan een sleutel zijn voor de bijzonderheden van de horoscoop. Precies hetzelfde als wat een Out of Bound planeet laat zien met een erg hoge (buitennormale) declinatie.

Aangezien we 13 Saturnus occultaties van de Maan op een rij zijn tussen 2 december 1956 en 26 oktober 1957, gebeuren ze ook progressief in de horoscoop van Bin Laden tussen zijn 1957 geboortedatum (10 maart 1957, 5.55 uur klaarblijkelijk, 2.55 GMT), te Jeddah (?) (bron van een Russische lijst). We weten dat deze geraakt werden door de 1990-1991 occultaties (de Golfoorlog) en die van 1997-1998 (zijn fatwa dateert van februari 1998).

Dit idee van concentratie en "toewijding" zien we ook in horoscopen die betrokken zijn bij sterke progressieve eclipsen zoals die voor de toegewijde Elizabeth Kuebler-Ross (3). In mijn speurtocht schreef ik een vriend die op mij overkomt als een enorm toegewijd en betrokken persoon (in de astrologie) en vroeg haar: "ben jij toevallig geboren in een periode van Saturnus-occultaties?" "Nee", antwoordde ze, en gaf haar geboortegegevens. Een snelle berekening liet zien dat ja, Saturnus werd 10 dagen na haar geboorte, (vierkant de radix- en progressieve Zon) geocculteerd door de Maan. Ik antwoordde toen: "Iets dat je sterk makte gebeurde op 10 jarige leeftijd". En inderdaad was het een tijd waarin haar vader haar moeder verliet. En ze verstuikte haar enkel. "De dokter deed niets maar mijn oom stelde vast dat het bot niet goed zat en rukte het weer terug naar de goede plek" Dat is een ervaring met sterke betekenissen met betrekking tot wat beperking kan zijn.

Niet zo ver verwijderd van "roeping" en "toewijding" kunnen het idee van "opoffering" voor een idee, een persoon, of een heilig doel zijn. Maar onthou dat dit POSITIEF kan zijn! Wees positief in de duiding van occultaties voor je cliënten om ze te helpen het beste te maken van hun specifieke talenten.

Dit artikel laat zien hoe een sterke occultatie de trigger kan zijn voor andere langzamere planeetcycli. Het probleem dit jaar werd in verband gebracht met de ambivalente Saturnus-in Tweelingen opposities, waarbij Mars (out of Bounds), Jupiter, Saturnus en Pluto betrokken waren. Het nieuws laat ons voornamelijk het slechte zien, maar er gebeurt ook veel goeds. Het goede werk dat verricht wordt door de Internationale Hulp voor landen in nood, door het Tribunaal in Den Haag die de vrijheid van sommige oorlogscriminelen de kop indrukt, Ford's prototype van een auto die aangestuurd wordt door water kwam uit de fabriek, en de hoge snelheidstrein die Parijs-Marseille in 3 uur aflegt zonder vervuiling of zonder zelfs al te veel energie te verbruiken. Natuurlijk moet er nog veel meer gebeuren voor lokale en internationale hulp en voor de bestrijding van terrorisme of vervuiling, dat is wat de crisis ons deels vertelt, en ook dat we nu de beperkingen van de planeet beter begrijpen en de juiste veranderingen maken, maar laten we uitgaan van de goede wil overal!

Noten:
(1) Planeetoccultaties worden ook gegeven in Raphael's Astronomical Efemeriden op pagina 38 ( zwart symbool zoals bij de Zonsverduisteringen) met de afstand tussen het centrum van de Maan en de planeet (zodat je kunt checken hoe nauw ze zijn).
(2) Amerika: 4 juli 1776, 17.11 LMT, Philadelphia.
(3) 8 juli 1926, 22.45 uur (21.45 GMT) Zuerich (47N23, 8E32) Bron: Marion March, the Only Way to Learn Astrology, Vol. 3, brief van haar gezien door Rodden.

© Astrid Fallon, 30 september 2001.

Dit artikel werd door Joyce Hoen vertaald en in de AstroKrant gepubliceerd (Vol 6 n°1-2002). Bezoek haar website met nog meer interessante dingen : www.astrologie.ws !


Home - Tools - Articles - ContactUs/Order - AboutUs - Reviews/References - Links

Astrid Fallon,
117 Chemin des Salles,   83300 Draguignan,   France
Tel : +33   (0)4.98.10.69.97 ;   Mobile :   +33   (0)6.42.59.43.72 ;   Email:   fallonastrographics @ free.fr


www.fallonastro.com